ToeCO₂mst geeft je grip

Grip krijgen op energieverbruik met programma ToeCO₂mst 

Groene Allianties de Liemers is bijna tien jaar geleden opgericht op initiatief van Lindus met als doel de duurzaamheid in de Liemers, vooral bij bedrijven op de 34 Liemerse bedrijventerreinen, te versnellen. Een van de initiatieven was het programma ‘Regie op Energie’. Bij ruim honderd bedrijven werden de afgelopen jaren energiebesparende maatregelen in beeld gebracht en in uitvoeringsplannen vertaald. Bij Regie op Energie kon je als bedrijf een vierjarig abonnement afsluiten. “We hielpen voornamelijk mkb-bedrijven bij het besparen van energie en het voldoen aan wettelijke verplichtingen die er zijn bij het gebruik van energie”, vertelt Wim Nabbe. “Het was een goed en mooi traject, maar we willen nu met de mkb-ondernemers de volgende stap zetten. Want als we blijven zoeken naar besparingen bij wat je al doet, dan blijf je in de basis hetzelfde doen. Terwijl je je moet afvragen of dat wel toekomstbestendig is.”

CO₂-voetprint

Programma Regie op Energie 2.0 oftewel ToeCO₂mst richt zich met een duurzame bril op de CO₂-voetprint van een bedrijf. Wim Nabbe: “We kijken met de ondernemer op locatie in de breedte naar verduurzaming. Naar mogelijke besparingen, naar opwekkingsmogelijkheden van energie, naar klimaatadaptatie, biodiversiteit én circulariteit. We trekken het dus veel breder en focussen ons op de CO₂-voetprint én reductie. Daarvoor hebben we een aanbod ontwikkeld. We denken dat ondernemers vandaag de dag bedolven worden onder informatie over energiebesparing en opwekken van energie. Ze zijn vaak met een deel van de puzzel bezig en zien soms door de bomen het bos niet meer. Er komt ook best veel voorbij. Moet ik een sedumdak? Plaats ik een warmtepomp? Hoe krijg ik greep op mijn energiekosten? Wij willen als onafhankelijke, niet commerciële maar wel deskundige organisatie, de ondernemer helpen. Door samen een plan te maken op weg naar CO₂-neutraal en daarbij begeleiding aan te bieden. We maken dus samen met de ondernemer een spoorboekje en gaan op pad. Ook in de jaarlijkse verantwoordingscyclus wordt dit voor ondernemers steeds belangrijker.”

Flexibel model

Het programma ToeCO₂mst wordt dit keer niet met een abonnement aangeboden. “We denken aan een flexibel model. Een strippenkaart. Dan kun je als bedrijf aan de hand van jouw ambities met specifieke onderdelen aan de slag in je eigen tempo.”

Groene Allianties de Liemers heeft drie varianten op een rij gezet waar de ondernemer uit kan kiezen. Bij variant 1 wordt in kaart gebracht waar je als bedrijf energie kunt besparen en hoe je energie kunt opwekken. Variant 2 gaat verder. “We gaan in deze variant een bedrijf vier jaar lang helpen door het traject van verduurzaming te begeleiden. Bijvoorbeeld door offertes te beoordelen.”

Variant 3 bevat ook de monitoring van energieverbruik en opwekking. “Monitoren kan enorm helpen met het grip krijgen op je energieverbruik. Er wordt sneller gesignaleerd als er iets niet klopt, installaties slecht zijn afgesteld en waar wellicht verbetering mogelijk is.”

Meer informatie via www.gadeliemers.nl, e-mail: info@gadeliemers.nl.