Quadraam sluit zich aan bij de Groene Allianties de Liemers

 

Met het zetten van de handtekening onder de ‘Verklaring van Verbinding’ is scholengroep Quadraam sinds woensdag 27 februari officieel een Groene Alliantie. Quadraam zegt daarmee toe actief te willen bijdragen aan de duurzame missie in de regio De Liemers.  Voor Quadraam en de veertien aangesloten scholen staat duurzaamheid al jarenlang hoog op de agenda. De meeste schoolgebouwen zijn inmiddels voorzien van zonnepanelen. En daar waar mogelijk, werkt de scholengroep ook aan andere duurzame oplossingen. Als Groene Alliantie zegt Quadraam toe om de eigen, individuele kracht te koppelen aan de collectieve kracht in de Liemers. Om zo mede te zorgen voor een duurzame regio.

Al vijftig deelnemers

Inmiddels hebben zo’n vijftig instellingen en organisaties de Verklaring van Verbinding ondertekend. Een goed teken, aldus Mark van Westerlaak en Wim Nabbe namens de initiatiefnemers. “Vaak staat het onderwerp duurzaamheid bij organisaties wel op de agenda, maar iedereen is er vervolgens zelf mee bezig. Wij zeggen: ‘Kom van die postzegel af’. Leg verbindingen. Onze overtuiging is dat dáár de kansen liggen om tot mooie initiatieven, aanpakken en oplossingen te komen.” Met de ondertekening van de Verklaring van Verbinding krijgen organisaties de concrete vraag voorgelegd: wat lukt jou zelf niet? “Tegelijkertijd vragen wij ondertekenaars om hun eigen expertise te verkennen. Wat kun jij inzetten voor de Liemers?”, aldus Wim Nabbe.

Zelfde doelen

Voor Quadraam was het een vanzelfsprekende beslissing om aan te sluiten bij het initiatief. “Wij hebben dezelfde doelen als al die andere organisaties in de Groene Allianties. Maar ook: de jeugd die straks de effecten van onze inspanningen gaat merken, zit nu op onze scholen. De jeugd is er zelf ook al hartstikke mee bezig”, laat Herman Soepenberg, directeur Financiën & Vastgoed weten. Inmiddels wekt Quadraam via de zonnepanelen op de schooldaken 2,5 miljoen kWh ‘groene energie’ op, wat genoeg is om 720 huizen een jaar lang van stroom te voorzien. En wat ook 1,3 miljoen kilo minder CO2 uitstoot in de lucht betekent. Over de bijdrage van Quadraam in de Groene Allianties zegt de Quadraam-directeur: “In ieder geval hebben wij 13.000 leerlingen. Hoe mooi zou het zijn om hen meer bewust te maken van en te betrekken bij de mogelijkheden en oplossingen.”

10 april: tussenstand na eerste halfjaar

Komende periode denken alle ondertekenaars na over wat zij zelf nodig hebben om de eigen duurzaamheidsdoelen verder te realiseren, wie zij daarbij nodig hebben, welke kennis en ervaring zij kunnen delen met anderen en welke verbinding zij zien met het Regionaal Energieplan. Op 10 april 2019 komt al dit ‘huiswerk’ samen in een werksessie. “Dan maken we de balans op en willen we met elkaar de volgende, echt concrete stap zetten. Krachten bundelen, delen en verder komen”, zegt Wim Nabbe. Woensdag 10 april is precies een half jaar na de lancering van het regionale initiatief.