Interview Fred Hakvoort, directeur BKC bv

Fred Hakvoort is directeur bij BKC bv in Zevenaar, maar wat doet het BKC?
BKC is gespecialiseerd in boomverzorging, groen en milieu. Inmiddels zijn wij een begrip in de wereld van de boomverzorging en hebben wij vanuit Zevenaar ons werkterrein weten uit te breiden naar de Benelux, Duitsland en Hongarije. Wij beschikken over vakkundige medewerkers en een uitgebreid wagen- en machinepark . Als modern en efficiënt bedrijf met een no-nonsense mentaliteit werken wij graag aan nieuwe initiatieven en zetten ons dagelijks in voor een vertrouwde en duurzame relatie met onze opdrachtgever. BKC voert opdrachten uit voor zowel gemeenten, de rijksoverheid, bedrijven en instellingen als de particuliere sector.

Op welk duurzaam succes ben je trots?
Natuurlijk ben ik trots op het verduurzamen van miscanthus, waar we op dit moment mee bezig zijn. We zijn begonnen met alleen de verbranding hiervan wat uiteindelijk heeft geresulteerd in waar we nu mee bezig zijn, het bouwen van een grondstoffenfabriek. We produceren hier op duurzame wijze cellulose uit miscanthus en werken op een duurzame wijze aan de totale valorisatie van miscanthus. Door elke bouwsteen hieruit apart aan te pakken, is het mogelijk deze te verwerken tot afzonderlijk materiaal.

Ook ben ik trots op Industrieterrein Nieuwgraaf, welke we in samenwerking met Gemeenten en bedrijven eromheen aan het verduurzamen zijn. Het openbaar groen op het terrein, met veel bloemen en planten, oogt mooi en is CO2- en onderhoudsvriendelijk. We bewijzen hiermee dat we met dit concept, wat anders is dan de standaard hagen op veel industrieterreinen, in een looptijd van 7 jaar kunnen komen tot break even. Ook is het beter voor onze samenleving dat we nu voor het onderhoud slechts 2 medewerkers nodig hebben die op de ouderwetse manier onkruid wieden, in plaats van grote machines te moeten gebruiken met de daarbij behorende uitstoot.

Welke mooie plannen heb je nog? Waar zie je kansen?
Ons doel is nu om de grondstoffenfabriek te bouwen. We zijn hiervoor aan het kijken naar een locatie op de Kleefse Waard in Arnhem. Onze plannen moeten echter nog verder uitgewerkt en gefinancierd worden, waarvoor we in gesprek zijn met een aantal multinationals. Als we dit neerzetten dan zijn we de eerste in de wereld die dit bereiken.

Privé, ook niet onbelangrijk, zijn we bezig met de bouw van een luchtdicht huis dat richting een nul woning gaat.

Wat is voor jou de meerwaarde in de samenwerking met Groene Allianties de Liemers?
De meerwaarde in de samenwerking is voor mij het uitwisselen van informatie met elkaar. We lopen allemaal tegen hetzelfde gemeenschappelijke probleem aan, dat we moeten zorgen dat het CO2 misbruik omlaag gaat.

Wat ik nog wel mis is het breder uitdragen van het belang van CO2 reductie. Wij van GAdL snappen zelf dat hier wat aan gedaan moet worden, maar deze boodschap moet veel breder uitgedragen worden in de maatschappij, waar nog te veel onbegrip is. Waar we nu mee bezig zijn is kinderen op scholen leren wat CO2 uitstoot is. Dat is een begin, maar we zijn er nog lang niet. Er ligt nog heel veel winst te behalen in het uitdragen van deze boodschap aan iedereen!

Waarom zouden nog meer ondernemers zich aan moeten sluiten bij GAdL?
Voor de kennisuitwisseling! Of je nu een 1pitter,  een ZZP’er of een groot bedrijf bent, iedereen is belangrijk!

Het is belangrijk dat we alles aan elkaar koppelen, iedereen hoort daarbij. Meerwaarde van goede kennisuitwisseling zit in de diversiteit van deelnemers.