Uniek piepschuimproject in de liemers Doe mee!

Circulair ondernemen: de EPS route in Duiven

Piepschuim (EPS) is een van de afvalstromen die in principe goed kan worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Omdat het voor het grootste deel uit lucht bestaat is het belangrijk om de hoeveelheid materiaal ter verkleinen voordat het wordt getransporteerd. In deze pilot wordt dat gedaan door het in de vrachtwagen die het EPS afvoert in kleine stukken te laten snijden. Vervolgens wordt het vervoerd naar VBI in Weurt waar het wordt opgenomen in de productie van nieuw isolatiemateriaal. 

De pilot vindt plaats in het kader van een initiatief om het circulair ondernemen in Duiven te bevorderen. Niet door technieken die nog niet uitontwikkeld zijn, maar door praktische oplossingen die zo kunnen worden toegepast door ondernemers. 

Waarom circulair ondernemen?

Circulaire economie is de economie van de toekomst. Circulaire economie betekent zo produceren dat er weinig afval ontstaat en dat de afval die ontstaat zo goed mogelijk wordt benut. Veel goede initiatieven voor een circulaire economie komen niet van de overheid maar van ondernemers of van burgers. De circulaire economie geeft nieuwe kansen voor ondernemers. Afvalstromen bevatten namelijk voor een deel grondstoffen die nog wat kunnen opleveren. Het voorkomen dat afval ontstaat, geeft bovendien besparingen op grondstof- en verwijderingskosten. Ook krijgen bedrijven meer te maken met de verplichte afvalpreventie of afvalscheiding, en met de verplichting om hierover te rapporteren. Het is goed om hier actief mee bezig te zijn. 

Aansluiten bij dit experiment?

Als u belangstelling heeft om aan te sluiten bij dit experiment kunt u mailen naar info@gadeliemers.nl.  Daarnaast gaan we andere initiatieven starten, zoals het regelmatig ophalen van plastics (de Plastic Route).

Dit project is een initiatief van een groep bestaande uit: Groene Alliantie De Liemers, de gemeenten Arnhem, Duiven en Nijmegen, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Wageningen Environmental Research en de bedrijven Kortmandgo en MINERALZ / RENEWI. Verder is samengewerkt met mkb Duiven, Go Clean De Liemers, ATAG en EPS Nederland.