Hoe druk is het morgen op de A12?

Hoe druk is het morgen op de A12?

Moet jij met de auto of vrachtwagen de A12 Arnhem-Duitse grens op? Kijk dan voor je op reis gaat op de interactieve kaart van A12 Slim Reizen. Daar staat allerlei handige informatie over reizen op en rondom het traject A12 Arnhem – Duitse grens. Al een dag van tevoren kun je er de verwachte drukte op de A12 zien. Zo weet je wat een handige tijd is om te reizen en welke reisalternatieven je hebt om sneller en prettiger naar jouw bestemming te komen? Ook kun je zien of er de komende tijd werkzaamheden gepland zijn. Zo ga je slim voorbereid op weg.

Iedereen die over de A12 rijdt, ervaart het. Het is weer hartstikke druk tussen Zevenaar en Arnhem en Zevenaar en de files zijn weer terug als vanouds. “We zijn bijna weer terug op het niveau van voor Corona, waarbij dagelijks zo’n 65.000 voertuigen over de IJsselbruggen in de A12 richting Arnhem rijden”, ziet Christiaan Zweers, als logistiek makelaar actief voor A12 Slim Reizen. 

Te vol

“De snelweg is té vol. Richting Arnhem is het vooral druk in de ochtendspits. De andere kant op, richting de Duitse grens, zien we de problemen juist in de middag. Forenzen, zakelijk verkeer, toerisme, transport en logistiek: allemaal kunnen we een steentje bijdrage aan de oplossing. Om files te voorkomen is het al genoeg als zo’n 10 tot 15 procent van dit verkeer uit de spits wegblijft.” De interactieve kaart is een van de middelen waarmee A12 Slim Reizen weggebruikers wil stimuleren om over hun reis na te denken en te helpen om op een andere manier hun bestemming te bereiken.

Voor reizigers

Naast de verwachte drukte op de A12 heeft de interactieve kaart ook andere handige hulpmiddelen voor reizigers. Zo kun je er carpoolplaatsen, Park + Ride-locaties, OV-stations, e-hubs, snelfietsroutes en OV-fietslocaties vinden. Je kunt zelf zien hoeveel OV-fietsen op een plek beschikbaar zijn. 

Voor chauffeurs

“Ook voor chauffeurs in transport en logistiek loont het de moeite om je vertrektijden, pauzes en routes af te stemmen op de verwachte drukte op de weg”, aldus Christiaan. “Tijd is geld tenslotte, en zonder files wordt je werk een stuk minder gestrest. Vanaf eind 2021 is het mogelijk om de drukteverwachting in te laden in de eigen planningssoftware. Daarnaast kunnen bedrijven een overzicht met de verwachte drukte ook dagelijks in hun mailbox krijgen.” Voor bedrijven is het bovendien interessant om samen met de logistiek makelaar te kijken naar oplossingen op maat. Dit is gratis. “In alle gevallen is een korte e-mail sturen naar de logistiek makelaars van A12 Slim Reizen voldoende”, vertelt Christiaan enthousiast.

Zo werkt het

Ga naar Actuele verkeersinfo op www.a12slimreizen.nl. Klik op de verschillende kaartlagen in het menu voor de verwachte drukte, werkzaamheden en waar je in de buurt van de A12 treinstations, leenfietsen en (snel)fietsroutes vindt.